czwartek, 15 grudnia 2016

Pudding [Tajemnica gwiazdkowego puddingu]



 „Dobry pudding świąteczny powinien być przygotowany kilka tygodni wcześniej i musi dojrzeć. Im dłużej się go przetrzyma, oczywiście w granicach rozsądku, tym jest lepszy. (…) trzymałam się starych zwyczajów. Każdy z domowników musiał przyjść do kuchni, zamieszać ciasto i wyrazić jakieś życzenie.”

O puddingu – relacja kucharki w domu pani Lacey

Tajemnica gwiazdkowego puddingu, Agatha Christie, Wydawnictwo Dolnośląskie2015

Pudding – potrawa kuchni angielskiej o konsystencji stałego lub kremowego budyniu, przyrządzana zwykle z mąki, mleka, jaj, ryżu, kaszy manny, mięsa, ryb, tłuszczu, z dodatkiem przypraw; gotowana na parze lub pieczona. Może być zawinięty w ciasto gotowane bądź pieczone, o smaku słodkim lub słonym. Pudding można podawać jako danie główne (np. z łojem wołowym i nerką) bądź też jako deser (z dodatkiem masła, czekolady itp.). Jego odmiany to np.: white pudding, plum pudding, Yorkshire pudding oraz Christmas pudding. Rodzajem szkockiego puddingu jest spotted dick.[źródło]

2 komentarze:

  1. Intrygująca potrawa i urocze, świąteczne opowiadanie :) W każde święta zbieram się do wykonania plum puddingu, ale przepisy są tak skomplikowane, że zwykle kończy się na dobrych chęciach ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponoć dla osób nieprzyzwyczajonych do smaku puddingu, nie wydaje się on smaczny. Może to tak, jak z naszym bigosem?

      Usuń